Translate

dissabte, 19 d’octubre del 2013

VITAMINES, MINERALS I LUTEÏNA






VITAMINA A


 Visió nocturna, resposta immunitària, desenvolupament dels nens,metabolisme ossi, reproducció,
protector enfront del càncer i les malalties cardiovasculars (ECV )
 Llet,mantega, formatge, rovell d'ou, fetge i alguns peixos grassos







VITAMINA E
 Utilització terapèutica en processos aterogènics per la seva activitat antioxidant i capacitat per disminuir LDL-colesterol, la proliferació de cèl-lules escumoses i adhesió plaquetària. Possible protecció enfront del càncer de pròstata, Parkinson i demència.



          Olis vegetals ( blat, gira-sol, cotó, blat de moro ), grans de cereals, fruits secs.






VITAMINA D

 Afavoreix la mineralització òssia. Augmenta la resposta immunitària. Important en la fertilitat i gestació. Disminució de fractures òssies, junt amb l'administració de calci.
      Peixos blaus, fetge, oli de fetge de peix, clara d'ou,llet sencera, mantega.





VITAMINA K

 Important per a una adequada coagulació de la sang. Possible paper sobre el metabolisme ossi, prevenint l'aparició d'osteoporosi.
                Vegetals de fulla verda( col, brócoli, espinaques )





 VITAMINA C



 Prevé de : Càncer, escorbut, malalties cardiovasculars i cataractes

 Fruites i verdures






 VITAMINA B1
 Prevé enfront l'aparició del beri-beri i certs tipus de càncers. Suplements útils en : insuficiencia cardíaca, diabetis, trastorns neurocognitius associats amb l'edat, depressió i estrès, diabetis, hepatopaties i acidesa estomacal.


 Cereals integrals, fruits secs, carns magres i peixos.





 VITAMINA B2
 Prevé de : anèmia ferropènica, ECV, cataractes, càncer d'estómac, preclampsia. Millora :  depressió i funció cognoscitiva en pacients que prenen antidepressius tricíclics


                Carn, cereals i llegums, ous, verdures i làctics. 





 VITAMINA B3
NIACINA
PP

 Prevé de : Pelagra, Possible ús en : ECV ( disminueix les LDL i augmenta les HDL colesterol ), problemes circulatoris, malaltia de Raynaud, migranyes, tinnitus, Alzheimer i demència, depressió, atacs d'ansietat i pànic, artritis.


                   Carns, peixos,vísceres, llevat, formatge, cereals integrals i lleguminoses,. el triptòfan ( precursor de la niacina ) en carn, llet i ous.





 PANTOTÈNIC
( B5 )
 En estudi el seu ús en : Cicatrització de les ferides, trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactividad, osteoartritis i artritis rematoide. Pantenina ( derivat del pantotènic ) redueix el colesterol.



                             Ous, fetge, i llevat.





 ÀCID FÒLIC
( B9 )


 Prevé de : Anèmia macrocítica, defectes del tub neuronal, ECV, càncer, deteriorament cognitiu, depressió i demència.
                                     Verdures ( especialment les de fulla verda ) ,cereals integrals i altres cereals fortificats.





 VITAMINA B6



 Prevé de . ECV, estomatitis, neuropatia, diferents efectes sobre el sistema nerviós central ( depressió )
 Llegums, peixos, carns, fruit secs i cereals integrals.




VITAMINA B12

 Prevé d'anèmia macrolítica, ECV, alteracions cognitives i alguns trastorns psiquiàtrics ( depressió ) i certes deficiències neurològiques ( pèrdua de la propiocepció ).
 Carns, peixos, ous, llet.






BIOTINA 
( H )
Està en estudi el seu ús per disminuir la resistència a la insulina, millorar la tolerància a la glucosa, tractament de les ungles trencadisses, costra làctia del lactant i durant l'embaràs ja que solen produir-se deficiències de la mateixa.


    Ous ( cuinats ), fetge, llegums, cereals, sardines, llet, xampinyons, coliflor, fruits secs.





 LUTEÏNA
Prevé de : Degeneració macular associada a l'edat i de cataractes, càncer ( mama, ovari, còlon, pròstata i pulmó ) i ECV,  a més potencia el sistema immunitari.
 Fruita i verdura (espinacs, col, bròcoli, pèsols, kiwi )








 CALCI ( Ca )
Adequada formació i manteniment d'ossos i dents. Essencial per la transmissió de l'impuls nerviós, excitabilitat neuronal i síntesi de neurotransmissors, manteniment del to del múscul esquelètic, coagulació sanguínia, etc...Manteniment de la pressió arterial.



                Llet i productes làctics, peix, verdures i llegums.




 FÒSFOR ( P )

Adequada mineralització òssia. Utilització ocasional per al tractament del estrenyiment. Pot ajudar a prevenir càlculs renals en casos de hipercalciúria
 Carns, peixos, ous,lactis i begudes refrescants tipus cola.





 MAGNESI 
( Mg )
Essencial per a la homeostasi del calci. Actua en la modulació de la proliferació, progressió i diferenciació cel-lular. Important paper en el manteniment de la defensa antioxidant. Elevades ingestes ( 500-1000 mg/dia ) redueixen la pressió arterial. Possible efecte terapèutic en els trastorns afectius.
          Llevat de cervesa, xocolata en pols, fruits secs, llegums cereals, fruites i hortalisses.






 FERRO ( Fe )
Prevé de : Reducció de la capacitat física per a realitzar esforços, disminució de la capacitat intelectual, prematuritat en la gestació, disminució de les defenses enfront dels agents infecciosos i anèmia ferropènica, inflamacions intestinals.
        Ferro hemo : aliments d'origen animal ( fetge, ronyó, cor, etc... ), carns vermelles, aus i peixos. Ferro no hemo : aliments d'origen vegetal ( lleguminoses, fruits secs i algunes fruites )








 ZINC ( Zn )
La ingesta de suplements millora : èczema, acne, úlceres, escares, infeccions, qualitat de l'esperma, inflamació, duració dels símptomes del refredat comú, símptomes de la síndrome premenstrual,funció cognitiva, gust i olfacte, apetit i humor, i guany de pes amb persones amb anorèxia/bulímia.
                              Marisc ( en especial les ostres ).Fetge, carns vermelles, rovell d'ou, llet,lleguminoses,alguns fruits secs i cereals integrals.




 COURE ( Cu )



Prevenció de : ECV, malalties immunològiques, càncer de pulmó, anèmia sideroblàstica.
 Germen de les llavors de cereals,fruits secs, lleguminoses,vísceres, crustacis i mol·luscs.






 SELENI ( Se )




Prevenció de : ECV, anèmia i càncer.
               Cereals, carns i peixos.




IODE ( I )
Prevé de : Hiperplàsia dels teixits del tiroides,i l'aparició del boci, avortaments i infertilitat, cretinisme en nens. Un excés de iode s'associa amb hipertiroidisme, boci nodular tòxic i inclús amb càncer de tiroides.
 Marisc, peix i algues.





 FLUOR ( F )




Prevé de l'aparició de càries. Però un excés pot deteriorar els ossos i l'esmalt dental.
        Aigua de beguda, aliments processats ( preparats o reconstituïts amb aigua fluorada ) marisc, peix i te.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada