Translate

dimecres, 16 d’octubre del 2013

NUTRICOSMÈTICS: PER UNA PELL SANA



                                                                 NUTRICOSMÈTICA


 Què són els nutricosmètics ?

Podem definir els nutricosmètics o cosmètics nutricionals com el complement alimentari amb fins cosmètics, es a dir , que actuen des de l’interior del nostre organisme per a mantenir el nostre equilibri fisiològic de la pell, el cabell i les ungles, millorant  així el seu aspecte.

L’estat nutricional de una persona es reflexa en l’aspecte de la seva pell, i una deficiència de certes vitamines , minerals, aminoàcids, àcids grasos essencials i altres substàncies  repercuteixen negativament sobre aquest.

Aquestes molècules tenen que estar disponibles en quantitats adeqüades en el òrgan o teixit sobre el qual han d’ actuar, en aquest cas , sobre la pell i les fàneres (estructures complementàries de la pell, o que sobresurten, es a dir, ungles i pèls ).

NUTRICOSMÈTICS
No obstant això, en general, l’aport necessari d’aquestes substàncies s’aconsegueix mitjançant una alimentació equilibrada, a vegades el nostre estil de vida no ens ho permet, a més, el pas del temps i els canvis metabòlics pels que passa una persona al llarg de la seva vida pot fer que aquests nutrients no arrivin als seus substrats en concentracions òptimes.

Els nutricosmètics actuen “ de dins  a fora”, i estan formulats amb ingredients funcionals relacionats amb el manteniment i integritat de la pell, i la prevenció del fotoenvelliment ; també són moduladors dels procesos implicats en patologies de la pell, com és el cas dels procesos antiinflamatoris. Des de fa més d’una dècada, aquests complements orals es combinen amb els tractaments cosmètics clàssics aplicats per via tòpica i actuen de forma sinèrgica amb ells.



                Quines condicions han que complir ?
  •          Seguretat :  Segons la normativa europea, en general els complements alimentaris han de complir determinats criteris de seguretat, dosi i estabilitat. La dosi de vitamines i minerals han de respectar les quantitats diàries recomanades i ser compatible amb els aportacions diàries d’una alimentació equilibrada  
  • Biodisponibilitat : S’ha de garantir que els ingredients actius arribin en quantitats suficients des de el tracte gastrointestinal fins al torrent circulatori, i d’aquí a la pell i al cabell. Per exemple el zinc s’asimila millor en forma de gluconat que de sulfat, i els àcids grassos omega 3 necessiten vitamina C per arribar a totes les capes de l’epidèrmis.
  •   Puresa : Les matèries primeres han de complir el criteri de puresa indicats en la legislació. Per a evitar contaminacions, els aminoàcids ensofrats ( cistina, metionina ) s’obtenen mitjançant síntesi, en lloc d’obtenir-se a partir de productes d’origen alimentari.
  •      Tecnologia : Els avenços tecnològics permeten l’obtenció de cada vegada més ingredients actius, per exemple certs probiòtics seleccionats de mils de cepes. Però,existeixen limitacions tecnològiques que obliguen a utilitzar extractes de Te per obtenir catequines o altres polifenols.
  •  Eficàcia : Ha de ser demostrada científicament i ha d’ anar més enllà de les referències bibliogràfiques de la activitat de cada principi actiu per separat. En condicions ideals, ha de comptar amb la realització d’estudis in vitro i d’estudis clínics doble cec davant placebo realitzats en humans. Desafortunadament aquests estudis són encara molt escassos.
  •          Sinèrgia : Si és possible, s’ha de buscar el sinergisme entre principis actius. Ës el cas de l’associació de vitamines E i C : La vitamina E pot regenerar els seus efectes antioxidants en presència de vitamina C.




VITAMINES

  S’utilitzen tant per via oral com per via tòpica per millorar la salut de la pell sent la primera via la més efectiva. Donada la seva excel·lent seguretat. El seu baix cost, i l’alta acceptació dels consumidors, les vitamines s’inclouen amb molta freqüència en els productes nutricosmètics.

    vitamina C
  •     VITAMINA C : També coneguda com àcid ascòrbic, és un potent antioxidant i també actua com a cofactor en nombroses reaccions enzimàtiques. S’ha de subministrar amb l’alimentació, ja que el cos humà es incapaç de produir-la. S’estima que el reservori corporal és de 1500 mg, xifra que disminueix notablement amb l’exposició als rajos U.V. La quantitat diària recomanada és de 60 mg dia,  està present en majors concentracions en fruites i vegetals frescos. La deficiència de vitamina C causa escorbut. Les seves funcions són :
Taronja. Font de vitamina C
o   Propietats antioxidants : El paper antioxidant de la vitamina C consisteix, principalment, en la recuperació de l’activitat de la vitamina E que ha estat oxidada per radicals lliures. Per aquest motiu, s’utilitzen combinades en el mateix preparat.

o   Envelliment cutàni : La vitamina C, com cofactor enzimàtic, és imprescindible per a la biosíntesi de col-làgen, ja que actua sobre l’unió dermoepidèrmica i augmenta la producció de certes proteïnes de la matriu extracel-lular i el número de fibroblasts. Per tant, s’utilitza per a pal·liar els efectes del envelliment com les arrugues, línies d’expressió i pèrdua de firmesa.

o   Restabliment de la funció barrera de la pell :  En pells seques la quantitat de ceramides del cement lipídic disminueix, pel que es veu alterada la funció barrera de la epidermis. La vitamina C millora el perfil lipídic i augmenta la síntesi de ceramides, sobre tot de les polars.

 
    VITAMINA E :  És l’antioxidant liposoluble més important de les membranes cel-lulars. També s'anomena tocoferol, sent la forma més activa l’alfa-tocoferol. Les seves fonts naturals són els olis vegetals ( p.e : oli de gèrmen de blat ),fruites , verdures i cereals. I la quantitat diària recomanada és de 10 mg d’alfa-tocoferol.

aliments rics en vitamina E
o   Efecte antioxidant : És un antirradical lipòfil molt potent, es a dir, finalitza les reaccions en cadena de peroxidació de lípids causades per radicals. Com s’ha comentat anteriorment actua de forma sinèrgica amb la vitamina C.

o   Disminueix la degradació del col-lagen per l’enzim col-lagenasa. Però aquest efecte només ha estat demostrat in vitro.

o   Estudis recents li atribueixen propietats fotoprotectores, anticarcinògines i estabilitzadores de la barrera cutània.
 

vitamina E
VITAMINA A i derivats :


productes rics en vitamina A

o   Carotenoides :  Els carotenoides són una família de substàncies derivades de la vitamina A que generalment posseeixen un color vermell, taronja o groc. Per la seva estructura química ( cadena llarga amb dobles enllaços conjugats ), posseeixen propietats antirradicalàries excepcionals. S’ha demostrat que són més efectius si es combinen amb vitamina E i C. S’ha obtingut resultats positius en envelliment cutani i pell deshidratada.  Solen afegir-se a productes preparadors per al bronzejat però, si sobrepassen les dosis recomenades, els carotens s’acumulen en la pell i aquesta pot tornar-se en un to ataronjat. Els derivats de vitamina A més utilitzats en nutricosmètics són : beta-carotè, licopè, luteïna i astaxantina.

o   Retinol i beta-carotè :  La vitamina A és una vitamina de les liposolubles, i el retinol és la seva forma activa. És necessari per a la visió i posseeix un receptor cutani ben caracteritzat. El beta-carotè és el seu precursor més important. Les fonts alimentàries més importants de vitamina A són el fetge, la pastanaga , el moniato, el brócoli i la mantequilla.La quantitat diària recomanada és de 800 micrograms. Els beneficis de l’administració oral del retinol estan àmpliament demostrats, tant en la forma trans ( tretinoina )com la cis ( isotretinoina, principi actiu d’especial control mèdic ). La tretinoina augmenta la mitosis i la tassa de renovació de les cèl·lules epidèrmiques, ja que incrementa el gruix de l’estrat granulós, i té acció sobre el col·lagen tipus I.

o   Licopè : És un carotenoide de color vermell i es troba principalment en el tomàquet madur, la síndria, l'aranja rosa i la papaia. Més enllà de la seva acció antioxidant, posseeix certa activitat reestructurant de la pell perquè estimula la divisió dels queratinòcits i controla la seva diferenciació, el que afavoreix el gruix i l’organització de la epidermis viva. Per optimitzar la seva absorció s’han desenvolupat tecnologies com la vectorització amb el lacto-licopè ( consisteix en la microdispersió d’un extracte de tomàquets, rics en licopens, en proteïnes de la llet ), per les seves propietats emulgents i per la seva afinitat als compostos lipofílics, com el licopè, i per la seva capacitat d’encapsulació i estabilització d’aquest, de tal manera que augmenta la biodisponibilitat.








                                    ÀCIDS GRASSOS POLIINSATURATS

Els àcids grassos essencials es coneixen també com a vitamina F. Es tracta dels àcids omega-3 i omega-6 , on els seus representants més freqüents en la natura són els àcids alfa-linolènic i linoleic, respectivament. No poden ser sintetitzats per l’organisme, i han de ser aportats per la dieta, sent les seves principals fonts alimentàries els olis vegetals ( p.e. l’oli d’onagra ), nous i cereals ( omega-6 ),  peix blau ( omega-3 ).
aliments ric en omega-3 i omega-6
Els àcids grassos formen part de fosfolípids i glucolípids, components majoritaris de les membranes cel·lulars. Una aportació dèbil o mal equilibrada o una assimilació incorrecta dels lípids per la epidermis condueixen a una capa còrnia que no compleix la seva funció barrera. La pell apareix aleshores seca, empitjorant aquest fenomen amb l’edat. La aportació, en quantitat adaptada a la dieta, de omega-3 i omega-6 específics és interessant per a contrarestar un desequilibri alimentari freqüent. És important assegurar que els àcids grassos poliinsaturats tinguin una bona biodisponibilitat. S’ha demostrat en diferents estudis que els que tenen una major biodisponibilitat són els que provenen de l’oli de pipes de grosella negra ( Ribes nigrum ) i del peix.

   








                                                 COENZIMA Q-10

La coenzima Q-10 o ubiquinona no es considera una vitamina perquè és sintetitzada per l’organisme i es troba en totes les cèl-lules. Ës un cofactor enzimàtic primordial en la síntesi d’ATP, moneda energètica de la cèl-lula. A més , posseeix propietats antioxidants, encara que inferiors a les de les vitamines C i E.
Varis estudis demostren els efectes antienvelliment de la coenzima Q-10, encara que el mecanisme no està ben aclarit.










coenzima Q-10







                     ANTIOXIDANTS PROCEDENTS D’EXTRACTES VEGETALS


Els compostos polifenòlics presents en els vegetals els protegeixen del dany oxidatiu de les radiacions ultra violetes. Poden dividir-se en àcids fenòlics, àcids hidroxicinàmics i flavonoides. Els més utilitzats en nutricosmètica són els flavonoides, que són generalment de color groc i tenen accions antioxidants, antiinflamatòries i vasoprotectores , entre altres. A continuació es descriuen els compostos fenòlics més comuns en preparats nutricosmètics :

·         Llavors de soja : Genisteína i Daidzeina funcionen com fitoestrògens quan s’administren per via oral. Alguns dels seus efectes sobre la pell s’han atribuït a la seva acció estrogènica en dones post-menopàusiques. A més de les seves propietats antioxidants, posseeixen la capacitat d’estimular la producció de col·lagen, tant si són administrats per via oral com tòpica.
llavors de soja
·         Curcumina : És un flavonoide procedent del rizoma de Curcuma longa, molt utilitzat com a colorant groc. In vitro, ha demostrat tenir acció antioxidant i antiinflamatòria. Actualment s’estudia la seva administració en el tractament del melanoma.
Curcuma longa
·         Silimarina : S’obté del fruit del card marià ( Silybum marianum )i es una barreja de compostos, principalment de tres flavolignants : silibinina, silicristina i silidianina. Poseeix propietats antiinflamatòries, antioxidants i antiproliferatives. A més ajuda a reparar el dany produït per la radiació U.V. en l’ADN.
Card marià
·         PygnogenolR : És un producte registrat procedent de la escorça del pí marítim francès (Pinus pinastre ). Es tracta d’un extracte hidrosoluble que conté diversos compostos flavonoides i polifenòlics. La seva acció antioxidant  s’atribueix a la seva reducció de la vitamina C que ha estat oxidada per radicals lliures. I aquesta retorna  la vitamina E a la seva forma activa. També actua com a vasoprotector i activador de la microcirculació, pel que és un ingredient utilitzat en preparats anticelulítics.
pygnogenol. Producte registrat
·         Ginkgo : Les fulles de Ginkgo biloba són riques en flavonoides ( p.e. quercetina ) i lactònes terpèniques ( ginkgòlids i bilobàlids ). A més de la seva activitat antioxidant, l’extracte de ginkgo ha demostrat in vitro una acció antiinflamatòria i un efecte positiu sobre la producció de fibroblasts i col-lagen.
Gynkgo biloba
·         Te verd : Les fulles de Camellia sinensis presenten una alta concentració de polifenols del grup de les catequines. La epigalocatequina-3-galato és el compost polifenòlic amb més poder antioxidant. L’extracte de te verd ha estat àmpliament estudiat com anticarcinogen i vasoprotector.
Camellia sinensis
·         Resveratrol : És un compost polifenòlic que es troba principalment en la pell i llavors de raïm ( Vitis vinífera ), arrel i rizoma de Polygonum cuspidatum, així com en el vi negre. En l’actualitat ,és ampliament utilitzat per la seva elevada potència antioxidant i ha demostrat propietats antiproliferatives i antiinflamatòries.

fonts de resveratrol
                                                                                        
                      MINERALS


·         Zinc :  En absència de zinc es para tot el creixement cel·lular, ja que l’activitat de més de dos-cents enzims depenen d’ell. En concret és necessari per la síntesi de queratina i intervé en la degradació del col·lagen i l’elastina. És un inhibidor de la 5-alfa-reductasa tipus I, enzim implicat en l’alopècia i la hipersecreció sebàcia. La absència de zinc es tradueix en ungles trencadisses, taques blanques i disminució del creixement del cabell. La quantitat diària recomanada és de 10 mg, i al voltant del 80% de la població no assoleix aquesta quantitat. La absorció de zinc és millor quan es troba en forma de gluconat que de sulfat, i la taurina augmenta la incorporació de zinc per part dels fibroblasts.
zinc
·         Seleni : És un micronutrient essencial de l’organisme. Actua com a cofactor en la reducció d’enzimes antioxidants com la glutatión-peroxidasa. La quantitat diària recomanada de seleni és de 55 micrograms, i el seu dèficit s’ha relacionat amb la degeneració del cartílag.
seleni
·         Calci : És el mineral més abundant del cos humà, i el 99% es troba a l’esquelet. Però l’1% restant és vital per la bioquímica interna. Té efecte sobre l’excreció de grasses : quan la concentració de calci és elevada, disminueix la lipogènesi i augmenta l’excreció de lípids. Per aquest motiu, es creu que pot tenir un efecte beneficiós en la cel·lulitis.
fonts de calci

 

GLUCOSAMINA

És un aminopolisacàrid, combinació de glucosamina i glucosa. En els fibroblast i condròcits, la glucosamina s’incorpora en cadenes llargues conegudes com glicosaminoglicans, i finalment en unes estructures més grans, conegudes com a proteoglicans. Tenen activitat sobre el cartílag,  redueixen la inflamació i el dolor en persones amb artritis. S’ha demostrat també l’efecte de la glucosamina sobre la síntesi del col·lagen en la dermis, i s’inclou en preparats anticel-lulítics. La dosi recomanada per la legislació europea en suplements alimentaris és de 250 mg/dia.
articulació

                                                              AMINOÀCIDS ENSOFRATS

La taurina és considerada un aminoàcid essencial condicionat, ja que, tot i que deriva de la cisteïna i pot ser sintetitzada pel nostre organisme, en ocasions es troba en quantitats insuficients. És essencial pel cabell, i ha demostrat tenir propietats protectores del bulb pilós per oposar-se al procés de deformació i compressió d’aquest. Això fa que allargui la vida i afavoreixi el creixement del cabell. Les quantitats de cisteïna es veuen incrementades en situacions d’estrès. La seva biodisponibilitat per a respondre a la demanda és sovint insuficient, d’aquí l’interès com a complement alimentari. La transformació de cisteïna a taurina requereix vitamina B6 i Magnesi.
taurina

                                                                       PROBIÒTICS

Són microorganismes vius que, quan es consumeixen en determinades quantitats, tenen propietats beneficioses per l’hoste i milloren l’equilibri de la flora intestinal. Posseeixen propietats moduladores del sistema immunitari ; actuen en la alliberació de mediadors immunitaris ( citocines i immunoglobulines ) i en l’estímul de cèl·lules fagocitàries. Poden desenvolupar un paper important en la homeòstasi de pells sensibles o reactives.
probiòtics

INDICACIÓ
INGREDIENTS ACTIUS
Envelliment cutani
Vitamines A,C i E, Licopè
Isoflavones de soja
Coenzima Q-10
Flavonoides : Te ver, Resveratrol.....
Seleni
Pell deshidratada
Àcids grassos omega-3 i omega-6
Licopè, vitamines C i E
Cel·lulitis
Glucosamina
Calci
Pycnogenol
Extracte de Te verd
Fotoprotecció oral
Carotenoides
Probiòtics
Enfortiment de cabells i ungles
Zinc , Seleni
Aminoàcids ensofrats ( Taurina, Cisteïna )
Te verd, Resveratrol.......



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada